Ta et onlinekurs mens du venter. Det vil ruste deg for fremtiden!

Sterk flyskrekk ble borte med coaching!

Pling! Bildemelding. To smilefjes i flyseter. Torstein og Kristin.

Jeg har hørt om Torstein og hans sterke vilje til å ta rotta på frykten! Og jeg visste det bare var bare et spørsmål om tid før han ville greie det, nå som han tok beslutningen om å komme til coachen her.

Januar 2001. Torstein sitter i egne tanker, alene i flysetet. Han har flydd mye og det er bare 15 minutter igjen av turen, da noe ”feil” skjer. Han ser flyvertinnen bevege seg med skjult panikk, det er feil lyder, motoren har stoppet. 15 minutter er lang tid når en forbereder seg på å dø.

Etter 16 år med flyskrekk fikk han hjelp

16 år senere sitter Torstein foran meg på kontoret mitt. Han gløder og er tydelig fornøyd. Sammen med ham er coachen hans, Kristin Berg. Hun også fornøyd, men litt tilbakeholden.

Dette er Torstein sitt øyeblikk.

Siden jeg er læreren til coachen, og samler på slike øyeblikk, har jeg fått lov å intervjue dem. Det gir meg mening i jobben jeg gjør, håp for framtiden og stolthet for en profesjon jeg har vært med å forme, nemlig coaching.

Flyskrekken til Torstein har levd og ulmet godt de 16 årene etter han verken døde av eller var del av flystyrt.


Som hos så mange andre som har sett den skjulte panikken hos flypersonalet og hørt at motoren har stoppet, satt alt i hodet hans.

Har gjort mye for å bli kvitt flyskrekken

Han har gjort mye for å overvinne frykten siden da. Allerede samme år, i 2001, fløy han til New York med venner, med det resultat at frykten eskalerte. Da la han flyvningen på is i 2-3 år, før han meldte seg på kurs med SAS Braathens i 2005 til 2007. Det hjalp ikke.

Han har fått piller av fastlegen, vær hos flere psykologer, prøvd hypnoterapi, tilbake på kurs hos SAS Braathen, vært på pustekurs, tatt kurs via Widerøe og Air Norway. Ikke noe hjalp, Torstein gikk med en konstant klump i magen, frykten overvant både hjelpen og teknikkene. Men han ga seg ikke!

Torstein har mange gode grunner til å få endret uvanen en slik frykt er, både personlig, privat og for jobben. Bilturer til Hellas på ferie, togturer til Nord-Norge på jobb.. Drømmereisen til Australia for å besøke familie, og svigerfamilien i Boston han vil bli kjent med..

En kvalifisert coach kan hjelpe med de fleste tema 

De aller fleste frykter er tillært, kun to enkle frykter er vi født med. Flyskrekk er ikke blant de to. Det er fullt mulig å få fjernet tillærte frykter.

To bekjente anbefalte MetaResource, og mente vi kan hjelpe ham. Han tok kontakt og ble koblet med vår NLP coach og mentor Kristin Berg.

- Noe klikket med en gang med Kristin, sier han. Hun lignet på søsteren min, det var noe kjent.

Coach prosessen startet i november 2016. I møte med Kristin utviklet det seg et tillitsforhold. Torstein funker dårlig under press, og Kristin skreddersydde framdriften til et tempo hvor han følte seg klar.

Noe var annerledes med prosessen hos Kristin.

Hun vridde på ting og fant smutthull. I en miks av angrepsvinkler skreddersydde coachen slik at de bygde på mestringen fra tidligere.

Han fikk innsikt som gjorde at han forstod og lærte, ble utfordret på gjøre ting som stimulerte høyre og venstre hjernehalvdel simultant, og sammen med erfaringsbasert læring, ble ny adferd gradvis trent inn.

Torstein fikk oppgaver mellom møtene. Noe gjorde han alene, noe gjorde de sammen. De jobbet med pusten, trente på fokus og endret fokus gjennom ting som en vott og gangetabellen. De var i pariserhjul i spikersuppa i Oslo, i heisen på Plaza. De var i Linderudkollen og i Holmenkollen.

Torstein kjente på mestring og ble gradvis tryggere.

”Dette takler du!”

Flyskrekken er borte. 

Generalprøven kom da de fløy til Trondheim sammen. Torstein var 100% sikker på at han skulle gjøre det! Han hadde med en vott han kunne bevege fra hånd til hånd ved behov, fordi å engasjere begge hjernehalvdeler er av betydning når uberettiget frykt melder seg.

Flyturen gikk utmerket.

Frykten og redselen han har gått og kjent på, har vært tidskonsumerende og krevd mye energi. Det har kostet ham i hverdagen. Bare noen kom og fortalte om en tur de har vært på, fikk han klump i magen. Fikk ham til å tenke på å fly. Når kjæresten snakket om familien sin i Boston, sin egen familie i Mo i Rana. Tanken på framtiden og hvordan dette har tatt på i forholdet med kjæresten…

Frykter brer om seg. Å ha flyskrekk handler ikke bare om å fly.

Foran meg i stolen på kontoret, sitter Torstein og gliser.

Nå kjenner han kribling i magen. God kribling bare, klumpen er borte. Han VET han har kontroll på det nå. VET hva han skal gjøre.

Han har masse å ta igjen nå! Ferier, jobbreiser, Australia, Boston, London..

Han smiler og VET det vil skje. Heldigvis for Torstein ga han seg ikke før han var i mål!

- Jeg har en kollega som ikke tør kjøre bil. Jeg skal snakke med henne. Tilby å bli med henne ut å kjøre. Har litt å lære henne som vil hjelpe. Og om det blir nødvendig, vet jeg om en coach hun kan ringe!

Pling! Bildemelding. Torstein er i London. 

Pling! Bildemelding. Torstein på vei til syden med kjæresten..

Torstein Høyvåg Olsen led av flyskrekk i 16 år, før han fikk hjelp av sin coach Kristin Berg.

Kristin Berg er økonom, Licensed NLP Coach – The Society of NLP – Dr. Richard Bandler, DNCF sertifisert Coach, Registrert Helsescoach DNCF.

Les mer om coach Kristin her og følg hennes vei fra økonom til profesjonell coach her.

 

Flere historier om hvordan du kan bli kvitt flyskrekk med coaching.

Trenger du en coach?

Eller vil du bli coach selv og hjelpe andre? 

Hva trengs for å bli coach?

Ring 40437000 eller send e-post. Vi snakkes!

Intervjuet er gjort av Trine Åldstedt

Close

Uforpliktende forespørsel om coaching

I kommentarfeltet kan du skrive litt om tema om du ønsker, hvor du bor eller annen relevant info.
Vi kontakter deg innen 2 arbeidsdager.
Du kan også ringe oss direkte på 4043 7000