Kommuniksjon og selvledelse. "Dette burde alle lære", sier studentene. Sjekk ut selv!
Artikler og historier Studier Oversikt alle tilbud Om oss Spørsmål? Innlogging

Ett enkelt trinn for å finne flyt

Oppdag din drivkraft og gå i gang.

Artikkel av Doug O'Brien

I mitt arbeid som lifecoach kommer ett tema opp igjen og igjen – enten klienten min er en vellykket bedriftsleder eller en nybegynner: Personen presterer ikke så godt som de er i stand til.

Og det er sjelden av årsakene de tror det er.

Det er interessant at i 9 av 10 tilfeller tror han eller hun at underprestasjonen er en personlig feil eller mangel hos dem.

Ord som overarbeidet, uorganisert eller lat brukes som beskrivende begreper. Likevel er ikke løsningen å rette opp feilene deres, det er å finne flyt.

Og å oppnå flyt krever noe annet enn å finne feil ... nemlig å oppdage deres personlige drivkraft.

Ordet "drivkraft" er her definert som "en faktor som får et bestemt fenomen til å skje eller utvikle seg."
Det er med andre ord det elementet som, når det er tilstede, får andre ting til å skje også.Den ene morgenrutinen


En coachingklient av meg, la oss kalle henne Alice, er administrerende direktør for et selskap og har rundt 25 personer i teamet sitt. Hun er gift med to barn og bor i et hyggelig hjem med mannen sin.

Våre coachingsamtaler dekker et bredt spekter av emner og områder der hun vil forbedre seg, inkludert helsen, forholdet til mannen, få maksimal produksjon ut av teamet sitt osv.

Gjennom samtalene oppdaget hun til slutt ett magisk element som måtte gjøres for å få en fullpakket kalender til å flyte.

For Alice er meditasjon den ene tingen.

Det viser seg at når Alice gjør sin ti-minutters morgenmeditasjon, ser det ut til at alt annet i en travel hverdag fungerer bra. Da tar hun sunne valg til lunsj, hun fokuserer godt på møter, takler utfordringer effektivt, kort sagt - hun er i flyt-tilstand.

Hvis hun hoppet over meditasjonen av en eller annen grunn, skjedde det motsatte. Verden gikk i mot henne, dagene ble vanskeligere.

Nå, når du leser dette, forventer du kanskje at jeg vil anbefale deg og alle andre å  begynne å meditere. Tross alt fungerer det for Alice. Men der tar du feil.

Jeg mener at du må finne DIN aktivitet som gjør at du kommer i flyt.


En løpetur før frokost.

For en annen av mine klienter (og for meg selv også) er det en løpetur om morgenen som skaper flyt for resten av dagen.

Om det er en langsom joggetur eller rask gange, det å komme seg ut og gjennomføre utgjør hele forskjellen på en god og en mindre god dag.

Å re opp sengen hver morgen

Drivkraften til enda en annen klient er å re opp sengen sin om morgenen med det samme han står opp.

En oppredd seng er noe jeg også både anbefaler og gjør selv, og jeg er ikke alene.

En mye sitert avgangstale av admiral William H. McRaven, niende sjef for U.S. Special Operations Command, handler om at han også anbefaler det.

Her er noen utdrag av den berømte talen:

“Det var i beste fall en enkel og hverdagslig oppgave. Hver morgen ble vi bedt om å re opp sengen vår til perfeksjon. Det virket litt latterlig den gangen, spesielt fordi vi skulle bli ekte krigere; tøffe herdede SEAL-soldater - men jeg har blitt overbevist om visdommen i denne enkle handlingen mange ganger.

Hvis du rer opp sengen din hver morgen vil du ha utført dagens første oppgave.

Det vil gi deg en liten følelse av stolthet, og det vil oppmuntre deg til å gjøre en annen oppgave og en til og en til. På slutten av dagen vil den ene oppgaven som er fullført ha blitt til mange fullførte oppgaver. Å re opp sengen din vil også forsterke opplevelsen av at små ting i livet betyr noe.

Hvis du ikke kan gjøre de små tingene riktig, vil du aldri gjøre de store tingene riktig.

Og hvis av en eller annen grunn har en elendig dag, vil du komme hjem til en seng som er oppredd - som du har gjort - og en oppredd seng kan derfor gi deg tro på til at morgendagen vil bli bedre.

Hvis du vil forandre verden, begynn med å re opp sengen din.”


Så hva er drivkraften DIN?

Hva er din ene aktivitet som påvirker en god flyt hver gang du gjør det?
Og når du ikke gjør det ... vel, da er ikke dagen like bra?

Begrepet flyt er forresten vakkert belyst i bøkene, "Flow: The Psychology of Optimal Experience" og "Finding Flow" av Mihaly Csikszentmihalyi. I disse bøkene definerer forfatteren flyt som full oppmerksomhet til en tilfredsstillende oppgave eller aktivitet - den typen tilstedeværelse der tiden flyr og du glemmer tid og.  

Han sier at det er full involvering av "flyt", snarere enn "lykke", som gir et godt liv. Det ligner også den taoistiske filosofien om "riktig måte å leve på."

Balanse

Den eldgamle kinesiske historien om regnmakeren er en metafor for dette prinsippet og er en historie jeg bruker regelmessig i coaching.

Kjernen i historien er at en landsby som led av langvarig tørke søkte hjelp fra en vismann som hadde evnen til å få det til å regne. Da vismannen ankom byen, flyttet han inn i en liten hytte, og ved å bare leve etter Dao’s prinsipper fikk han regnet til å komme tilbake:
Stå opp med solen, legge seg med solnedgangen, spise når han var sulten osv.

Metaforen betyr at når du lever med balanse i livet ditt, skjer flyt (regn).

Og selv om jeg ikke er sikker på at den originale kinesiske teksten inkluderer den i historien, vil jeg være villig til å vedde på at regnmakeren redde opp sengen sin om morgenen.

--

Doug O'Brien er en anerkjent coach og mental trener med mange utdanninger og spesialområder, og har jobbet med svært mange av de store navnene i bransjen.
Han underviser av og til hos MetaResource i Norge. 

Doug har en inspirerende og lærerik podcast: "Essential coaching skills" som du finner der du ellers hører dine favoritt-podcaster. Eller finn den her: 
 https://theessentialcoachingskillspodcast.podbean.com/

 

(Artikkelen er oversatt av Kristin Daly)

Close

Uforpliktende forespørsel om coaching

I kommentarfeltet kan du skrive litt om tema om du ønsker, hvor du bor eller annen relevant info.
Vi kontakter deg innen 2 arbeidsdager.
Du kan også ringe oss direkte på 4043 7000