Profesjonalisering av bransjen: Standard Norge utarbeider norsk standard for kompetanse for coacher.
Artikler og historier Studier Oversikt: Kurs,coach,gratis Om oss Hjelp til å velge Innlogging

Å utfordre negative tankemønstre

Mange ganger kjenner jeg at jeg er overveldet av negative tanker. Det kverner rundt i hodet mitt, og det føles som det er umulig å bli kvitt dem. Om igjen og om igjen, samme tankene. Tanker som medfører følelser som sinne, anger, negativitet, lave tanker om meg selv, det virker som alt håp er ute. Hvorfor er det slik? Jeg er så heldig at jeg lever et svært godt og meningsfullt liv i Norge og har folk som er glad i meg. Likevel kan jeg overveldes av negative tanker som stjeler energi og glede fra meg.

Jeg tror mange av oss har det slik av og til eller ofte. Vi har en tendens til å la tankene våre sirkle rundt det som er negativt. Spiller pinlige episoder om igjen i hodet og bekymrer oss over problemer som kanskje aldri vil faktisk oppstå. En negativ tanke kan overdøve mange positive. Får jeg mange positive tilbakemeldinger og en negativ, så er det den negative som har lett for å brenne seg fast, og som jeg tar fram neste gang jeg er i en lignende situasjon.

Hjernen vår er skrudd sammen slik at vi lærer alt for godt og raskt av negative opplevelser og tilbakemeldinger, og vi lærer mindre av gode opplevelser. Dette var nyttig for 40 000 år siden, menneskene som levde da lærte å unngå farer og skader.

Det var lurt å huske at de røde bærene av den busken kunne vi dø av, og den elven der har en foss litt lenger ned så den bør vi passe oss for.

Problemet i dag er at denne oppmerksomheten på negative tanker gjør oss stresset og mindre glade. Vi har ikke godt av å være så opptatt av de negative tankene våre.

Det skader selvfølelsen min når jeg om igjen og om igjen tenker at jeg ikke er god nok fordi en kollega på jobben ga meg en tilbakemelding jeg oppfattet som kritikk.

Heldigvis er det mulig å redusere de negative tankene.

La meg ta et eksempel: Du har fått avtale om et jobbintervju i en jobb du ønsker deg. Når du tenker på det kommer det raskt negative tanker fra sist du var i et slik jobbintervju, som endte med at du ikke fikk jobben.

«Jeg kommer til å gjøre det dritt på intervjuet. Jeg kommer til å forbli arbeidsledig resten av livet.»

I stedet for å la deg dynge ned av de negative tankene, stopp heller opp et øyeblikk og gjør følgende:

1.       Observer og se på dine negative tanker. Er dette kjente tanker? Pleier du å tenke slik? Kjenner du igjen disse tankemønstrene fra andre situasjoner?

2.       Ikke forsøk å skyve vekk de negative tankene, eller vær irritert på deg selv for at du har dem. Observer og si til deg selv: «Oi, nå er jeg veldig negativ i tankegangen. Jeg tenker nå at jeg aldri kommer til å få meg en jobb. Jeg sitter fast i negative tankemønstre. Det påvirker meg negativt. Jeg ønsker ikke å ha det slik.»

3.       Utfordre deg selv. Spør deg selv – var det egentlig slik at det gikk så elendig på det forrige intervjuet, eller er minnet mitt litt farget av hvordan jeg føler meg, så jeg ikke husker det objektivt? Er det mulig at det var andre kandidater som passet bedre til jobben enn meg? Og – er det egentlig riktig at ett dårlig intervju vil bestemme hvordan resten av livet mitt vil bli? Hjelper det meg å tenke negativt? Hvilke andre tanker kan være bedre for meg? Hva kan jeg hente fram av tidligere positive episoder som kan styrke meg i forkant av dette intervjuet?

Noen ganger er det lurt å tenke negative tanker.

Men ofte bringer det ikke noe godt med seg. Så neste gang du opplever at du sitter fast i mørke tanker – se opp og let etter lysbryteren!

Bestem deg for positive tanker du vil bytte ut de negative med.

Og for hver gang du klarer å endre tankemønstrene dine i positiv retning vil du få det litt bedre i livet.

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men for meg betyr det en stor forskjell i livet mitt:).

⭐ For å jobbe mer med dine egne tankemønstre er det flere ting du kan GJØRE. Vi elsker ordet gjøre. Du kan ta kurs, studier, snakke med en coach, ta et onlinekurs, laste ned gratis ressurser. Hva som passer DEG best kan vi hjelpe deg med.
Ta en liten prat med oss! 

📝 Skrevet av Ragnhild Finden, NLP og DNCF-coach.
Inspirert av meditasjons-appen Calm: Softening negativity 7. mars 19

 

Foto: Kristin Daly

Close

Uforpliktende forespørsel om coaching

I kommentarfeltet kan du skrive litt om tema om du ønsker, hvor du bor eller annen relevant info.
Vi kontakter deg innen 2 arbeidsdager.
Du kan også ringe oss direkte på 4043 7000