Coach, mental trening, ledelse

Snakk med et ekte menneske, få svar på spørsmål

Kan du bli coach?

Vurderer du å utdanne deg til coach eller å kunne bruke coachende kompetanse som leder? 
Brenner du for å hjelpe andre?  
Ofte hører vi disse spørsmålene:

 • Hva trengs for å bli coach?
 • Kan jeg bli coach?
 • Kan jeg leve av å være coach?
 • Hvilke jobber kan jeg få som coach?
Få svar på om coachutdanning er for deg

Velg en anerkjent skole som gir deg utviklingsmuligheter

Hva skal du se etter når du velger skole?
Hva betyr sertifiseringene og godkjenningene?
Hvordan vet jeg hva som er bra i et marked fylt med tilbud?

Er det fysisk eller online, hvem er det som underviser, hvilke kvalifikasjoner har de? 
Hvordan foregår undervisningen, oppgaver, eksamen? 

Bli trygg på skolen og sertifiseringen

Hva er coaching? 

Hvordan kan du bruke økt kompetanse i ditt liv.
For mange kommer  coachutdanningen i tillegg til tidligere kompetanse, arbeids- og livserfaring, og vil være med på å bestemme et spesialfelt.
Mange som tar utdanningen gjør det som faglig påbygging i eksisterende jobb.

Med utdanning fra MetaResource kan du velge på øverste hylle, du får en bred faglig plattform som du kan bruke til alle typer coaching, mental trening, HR, rådgiving, ledelse. Det er opp til deg.

Muligheter innen coaching

Hva er NLP?

Det var en gang en matematiker og en språkprofessor som begynte å forske på menneskelig atferd og resultater.
Nevro Lingvistisk Programmering er kunnskap om kommunikasjon og hele mennesket. 

 • HVA er NLP?
 • HVORFOR skal du lære deg det?
 • HVORDAN lærer du det?
 • Hvem utviklet NLP og hva er bakgrunnen?
Få større forståelse av NLP

En utdanning for livet

NLP kan brukes til nesten alt i livet. Store ord, ja.

Ta trinn 1 for å lære mer om kommunikasjon, selvledelse, lær verktøy til hjelp for din egen utvikling og for å få bedre dialog og forståelse med andre. 
Ta trinn 2 for fordypning og coachende verktøy.

Gå hele løpet med 3 trinn, bli sertifisert coach med alle de muligheter det gir. Uansett er du mye mer enn du tror, og millioner av mennesker over hele verden har hatt glede av kurs og utdanning innen NLP.

Kurs og utdanninger

Ofte stilte spørsmål, og mer dybdeinformasjon 

Disse seksjonene kommer du til ved å klikke på tilsvarende knapp i oversikten øverst, eller du kan lese all info fortløpende. 

Kan du bli coach? 

Noen som velger coachutdanning har en jobb eller en personlighet der det er naturlig å stille gode spørsmål, være en god lytter, gi råd og veiledning, hjelpe menneskene du møter til god endring.
Noen vil ha en helt ny retning i livet, enten det er fordi koronapandemien har slått bena under deg, eller du på andre måter vil eller må utvikle deg til noe nytt.

Det blir stadig større behov for gode samtalepartnere som kan bidra til endring og utvikling. 

Som sertifisert coach vi du ha et stort marked for dine tjenester. Det finnes mange forskjellige tilbud når du vil bli coach, alt fra grundig profesjonsutdanning som strekker seg over to års studier med erfaringsbasert kompetanse og solid sertifisering, til korte kurs ned til en helgs varighet og med en kursbekreftelse fra kursstedet.

Velg det som passer for deg. Hvilken type coaching skal du gjøre? For eksempel vil en leder som ønsker å utvikle en coachende lederstil ha annet behov enn en som skal jobbe i prosess med karriere, familieproblematikk, avhengighet, egenutvikling. Kravet til bredde og dybde i kvalifikasjoner og erfaringsbasert kompetanse er større i noen sammenhenger.

Mange ønsker å jobbe med helserelatert coaching. Hva trenger du for å jobbe profesjonelt med dette stadig økende området innen coaching? Hos oss har du en mulighet til å spesialisere deg også innen dette feltet.

 

Hvordan kan du jobbe som coach?

Med en sertifisering som profesjonell coach har du mange valg:
- God tilleggskompetanse som leder. Å ta godt vare på menneskene i teamet ditt blir stadig viktigere.
- Jobbe selvstendig med 1:1 klienter. 
- Mange stillinger har coaching som en ettertraktet kompetanse; innen HR, utdanning, rekruttering, salg, konflikthåndtering, forhandling. 
- Utvikle egne kurs, foredrag, bli en ekspert innen din nisje.


Hva trengs for å begynne?

All ledelse starter med egenledelse og vi er bare så dyktige som jobben vi har gjort med oss selv. For å kunne bistå andre trenger vi både å ha møtt begrensninger, problemer og fordommer i oss selv. Skal vi hjelpe andre med mental mestring trenger vi å ha erfart at det er mulig å snu, endre og utvikle både tankesett, følelser, minner og skape nye vaner.  Bare når vi har gjort og følt selv, får vi nødvendig fundament og forståelse for det enorme potensialet mennesket har, og mulighetene vi har hver eneste dag.

Du må ta på din egen surstoffmaske før du kan hjelpe andre. Det sier de ombord på fly, og det gjelder i livet også.

Mennesket er mye mer enn teori, boklærdom og kompetent tenkning, og vi må erfare for å eie kunnskap. Vil du bli en kvalifisert coach og leder med konkrete resultater, har du mulighet til konkret vekst gjennom NLP. 


Et vanlig spørsmål: Kan en person være både leder og coach?

 

Stadig flere får øynene opp for at en leder som også har kunnskap om coaching vil kunne bli en bedre leder. Det er derfor mange selskaper som ønsker å kombinere disse to rollene enten ved å gi nødvendig læring for å bli gode coacher – eller de forventer at en leder skal være i stand til å coache uten den nødvendige kunnskapen om faget.

Utfordringer med å være både coach og leder:

 • Som leder ser du den ansatte i flere roller hver dag – dette gjør det utfordrende for deg å kunne være objektiv.
 • Som leder har du mange krevende oppgaver som skal følges opp.
 • Som leder er ditt hovedansvar å være lojal overfor bedriften. Det kan gjøre at konfidensialiteten kan bli utfordrende.
 • Som leder har du ansvar for å fastsette lønn og andre goder til samme person som du skal coache – det kan føre ulike utfordringer med seg.
 • Som leder vet du aldri om utfordringen til den du coacher faktisk er deg selv. Det kan derfor hindre vedkommende fra å få den prosessen de fortjener.

En leder kan ha en coachende lederstil som vil gjøre at teamet og en del problemstillinger kan bli løst på best mulig måte. Likevel vil det å ha en ekstern eller ansatt coach i bedriften for å kunne bidra til enda bedre resultater for bedriften.

Vi har delt opp informasjonen på denne siden. Kikk deg rundt og finn det du trenger. Kontakt oss for mer informasjon, enten du vil ha en coach eller bli en coach, eller har spørsmål om utdannelsen, fremtidsmuligheter, jobb eller annet. 

Ta gjerne kontakt med oss på [email protected] eller ring 4043 7000. Vi er her for deg, og har lang erfaring i alle relevante spørsmål! Gleder oss til å snakke med deg. 

Velg skolen som passer for deg

 

 • Våre trenere har utdanning fra anerkjente ekspterter og har bred erfaring. Du får flere trenere på hvert trinn, det er en styrke.
 • Assistener som er tidligere studenter som bidrar til at oppgavene er forstått, som støtter og bidrar til god læring og godt miljø.
 • MetaResource er medlem av Den Norske CoachForening (DNCF).

  Den Norske CoachForening har som mål å etablere kriterier for god coaching, som hjelper kunden å treffe et trygt valg. Dette skjer gjennom kvalitetssikrede coachutdanninger og sertifiseringer. DNCFs Bransjestandard for Coaching sikrer en faglig og etisk forsvarlig tjeneste. Samtidig vektlegges også faget som et håndverk, kunnskapen må sitte i musklene.

  En utdanning som coach er en prosess og du vil bruke minimum 1,5 år på å bli ferdig sertifisert. Med en så solid utdanning er du rustet for fremtiden, uansett hvordan du velger å bruke kunnskapen.
  Du vil kunne velge å starte egen virksomhet, ha større fleksibilitet på arbeidsmarkedet, eller styrke den rollen du har i dag. 

  Nyttig å vite at det i 2020-21 pågår et arbeid med å få en Norsk Standard for coaching, etter initiativ fra DNCF. Dette skjer i samarbeid med flere aktører og vil bli et nytt kvalitetstempel for alle i bransjen som innehar disse kriteriene. 
 • Nesten all undervisning foregår i klasserom. 80% av undervisningen er i øvelse. Du lærer erfaringsbasert og får umiddelbar effekt. Mange går hjem fra første samling med helt konkrete endringer i livet!
 • I tillegg til undervisningen er det noe hjemmearbeide med lesing, refleksjon og skriftlige innleveringer.
  Det er en skriftlig prøve.
  Det er demonstrasjon av innlærte ferdigheter ved avslutning av hvert trinn.
 • Kollokviegrupper. Grupper på 2-6 studenter som du snakker med mellom samlingene. Øvelser og diskusjon. 
 • All undervisning og materiell er på norsk. 

 

Vi har en trygg, tydelig, raus og åpen form i klassen. Mange blir veldig godt kjent, noen blir venner for livet! 

"Kommer jeg til å ville...." 
Du må våge å gå i prosess med deg selv, og dersom du har situasjoner i livet du vet trenger endring, så vil du få verktøy for endring. Enten at det du står i blir vesentlig forbedret og utviklet, eller at du ønsker å bruke læringen på nye arenaer. Det er helt opp til deg. 

Hva er coaching?

 

Det finnes flere områder for coaching. For coachen er det de samme ferdighetene som kreves uavhengig av hvilket tema det coaches på. Det gjør at en coach i utgangspunktet kan jobbe med alle temaer. En coach er mer interessert i hvordan du sier det enn i hva du sier. En coach jobber med en ressurssterk struktur og kan identifisere og hjelpe deg til å gjøre endringen der du egentlig trenger det.

Coaching kan gjøres individuelt, i grupper, eller en blanding av disse.

Du kan lese mer om de ulike retningene nedenfor. Siden coaching jobber med grunnleggende verdier og overbevisninger vil coaching kunne omfatte alle deler av livet ditt selv om utfordringen du kom med hører til på jobben, i relasjoner eller på treningen.

Selv om en coach kan brukes på alle områder så vil de spesialisere seg på ulike områder/temaer. 

Du som vurderer en coachutdanning behøver ikke bestemme deg for spesialisering fra starten. For mange vil det være en naturlig utvikling underveis i studiet. Noen vil bygge på tidligere kompetanse og interessefelt, noen vil gjøre noe helt annet i livet. En utdanning som coach vil gi deg innsikt og muligheter, enten du tar hele utdanningen, eller deler av den. Utdanningen er i tre trinn som er avsluttende, påbyggende og med egen sertifisering for hvert trinn. 

 

Ledercoach

En ledercoach har spesialisert seg på å coache kunder som sitter i ledende roller i en organisasjon, gjerne toppledelsen. Coachen har som oftest selv vært leder på høyere nivå og har derfor god kjennskap til arbeidshverdagen en leder har. Det kan også være at coachen selv har erfart å bli coachet da vedkommende satt i en ledende rolle.

Det å være toppleder kan være en ensom rolle. Som leder forventes det at de har svar på alt og at de kan veilede sine medarbeidere. De mangler ofte personer på arbeidsplassen som de kan dele sine utfordringer med. Det er også få personer de kan snakke med om sine mål, drømmer og frykter. I denne sammenhengen kan en ledercoach spille en viktig rolle.

“Alle trenger en coach”
- Bill Gates, en av svært mange ledere som sier det samme. 


Lifecoach

En lifecoach jobber med alle områder i kundens liv. Det kan være helse, relasjoner, jobb, selvfølelse eller andre temaer som kunden er opptatt av. Som oftest starter prosessen med et tema, men i løpet av lifecoachingen vil flere områder i kundens liv bli en naturlig del av prosessen.

Eksempler på tema: Familierelasjoner, arbeidsrelasjoner, kjærlighet,  vektreduksjon, mestring av helse, sinne, angst,  fobier, endre en vane (f.eks. røyking), avhengighet, sorg, traumer.

Bedriftscoach

En bedriftscoach jobber gjerne med hele organisasjonen. Spesielt med mellomledere og team. Her kan det være ulike temaer som bedriften ser på som viktige for å skape bedre resultater. Det kan være utfordringer med ledere, få team til å jobbe mot samme mål, verdier, arbeidsmiljø, interne konflikter og mye mer.

Coachingen gjennomføres gjerne i team, eller i 1-til-1 samtaler eller en kombinasjon av disse. Det hender at den egentlige utfordringen hos den ansatte ligger utenfor arbeidsplassen siden skillet mellom jobb og fritid ikke er mulig. Det gjør at bedriftscoachen også vil kunne coache på samme måte som lifecoachen gjør.

Noen velger spesifikt bransjen de har jobbet i tidligere, da de har en stor kunnskap om faget og nå tar med seg andre verktøy og prosesser inn i bransjen. 

 

Karrierecoach

Ved å gå til en karrierecoach vil du møte en coach som har spesialisert seg på å hjelpe deg til å finne en ny jobb, endre karriere eller å komme deg tilbake i jobb etter et avbrudd. En karrierecoach kan jobbe i eller sammen med rekrutteringsbyråer for å hjelpe den arbeidssøkende ut i jobb.

Idrettscoach

Coaching startet med idrett og toppidrettsutøvere. Selve ordet coach betyr “vogn” og mener noe som tar deg fra et sted til et annet. Tittelen coach ble fra starten brukt om en trener av idrettsutøvere.  

De fleste som driver med sport og idrett på et høyt nivå har en egen coach som hjelper dem til også å trene på det mentale. En coach kan med hell brukes fra lag og enkeltutøvere fra ung alder.
En idrettscoach jobber gjerne både 1:1 og i team. En coach kan hjelpe med fokus og prestasjon på alle nivåer, både for å justere og perfeksjonere det lille på toppen, og å hente ressurser når det går mindre bra. 

 

Ungdomscoach

Ungdomsårene er en sårbar periode hvor ungdommen står ovenfor mange viktige valg. Det er i ungdomsårene vi legger fundamentet for resten av livet. For mange kan det være en periode preget av lav selvtillit, høyt forventningspress og mangel på retning og motivasjon. Ved å jobbe en-til-en med en coach får ungdommene gode samtaler med en som tar dem på alvor, møter dem der de er og gir dem en god kombinasjon av trygghet, utfordringer og motivasjon.


Senior/pensjonist-coach

Hvem er du når jobben blir borte? Vi skal leve i mange år som pensjonister, og mange mister sin identitet når de slutter i jobben. Endringer i deltakelse og sosiale aktiviteter, helserelaterte spørsmål, sorg over endringene, og mulighetene du nå har. 

 

(delvis inspirert av Joseph O'Connor)

 

Sertifiserte coacher får formidlet klienter som henvender seg til skolen. Denne hyggelige tilbakemeldingen fikk vi tilsendt i juli 2020:

May-Lis opplevdes som en skikkelig stødig og trygg dame for en som meg som oppsøkte coach for første gang. Overrasket over hvor effektfullt coaching var, da det hadde effekt allerede etter første time.
Tydelig at alt i oss henger sammen, og at coachingen kan virke inn på flere områder, selv om en for eksempel jobber med et spesifikt tema.
Kommer til å ta med meg alle de gode hjelpemidlene jeg har fått videre, og vet med sikkerhet at min jobbhverdag (og vanlige hverdag) som fagleder vil oppleves lettere, lysere og gladere. Satte stor pris på hvor tilgjengelig May-Lis var, og at hun opplevdes så påkoblet og interessert i meg og mitt.   - Hilsen Lene

 

Hva er NLP?

NLP står for Nevro Lingvistisk Programmering, og er læren om hvordan mennesket og hjernen fungerer. Sagt på en annen måte er NLP læren om hvordan du får frem de beste ressursene i deg selv og hos andre.

NLP gir oss praktiske verktøy til å skape endring. Metodikken er unik, og hjelper oss til å avdekke egne begrensninger. Den gir oss også mentale hjelpemidler til å overkomme disse.

NLP-metodikken hjelper oss til å oppnå personlige og profesjonelle mål, og til å utvikle de ressursene vi trenger for å nå våre mål.

 

NLP står for Nevro Lingvistisk Programmering.

 • Nevro – Sanser. Vi opplever verden gjennom våre fem sanser; syn, lukt, smak, hørsel og følelser.

 • Lingvistisk – Språk og språkmønster. Ord trigger sansebruk, skaper form og gir resonans i tankesett og mentalt innhold.

 • Programmering – Vaner og mønster. Det vi kan og vet er tillært. Mennesket er produkter av tidligere opplevelser og erfaringer som har ført til at vi har en innlært måte å reagere på, en slags programmering som utløses enten vi vil eller ikke.


Faget ble utviklet av Dr. Richard Bandler og John Grinder på 70-tallet, med utspring i studier av mennesker med unike resultater innenfor sine fagfelt. Funnene dannet grunnlag for en rekke teknikker og modeller, som er en slags «oppskrift» til samme resultat som modellene.

Flere dyktige mentaltrenere har videreutviklet faget. Alle disse sammen skaper en bred base av kunnskap som fungerer i vår moderne verden.

Modellering av vellykket adferd er en sentral del av NLP og av studiene.

Hva trenger du nå?

Du kan ta en prat med oss. Vi anbefaler det. Da får du svar på alle utestående spørsmål, du får ikke minst satt våre tilbud i sammenheng med dine behov, og råd om hva som vil støtte din utvikling best. 

Ring oss på 4043 7000 eller klikk på knappen her så tar vi kontakt med deg! 

Mange kunder og studenter kommer tilbake og takker for samtaler. "Du fikk meg til å ta et riktig valg". 
Det er det vi lever for. 

Klikk her, så tar vi kontakt!